İSRAFIN VAHİM TABLOSU 3 years ago

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın hazırladığı rapora göre, her yıl 900 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor.

Miktarın bağlamı: İsraf edilen gıdayı, her biri 40 ton ağırlığında olan 23 milyon kamyona doldurup kamyonların peş peşe yola koyulmasını sağlarsak dünyanın çevresini 7 kere turlayabilecek bir konvoya sahip olabiliyoruz. Ayrıca uzmanlar, %8 ila %10 arasında karbon emilimine sahip olduğu düşünülen ilgili gıda israfının, ‘eğer bir ülke olsaydı en fazla karbon salınımı gerçekleştiren ilk üç ülkeden biri’ olacağını öne sürüyor.

Dahası: 2019’da 690 milyon insanın açlık sınırında yaşadığı bilinirken dünyada her yıl restoran, ev ve marketlerde israf edilen gıdanın %17’si direkt olarak çöpe gitmeye devam ediyor. Kimseyle buluşamadan atık haline gelen gıdanın %60’ı ise sadece evlerden geliyor.

Son söz: Kişi başına 93 kg. yiyecek israfıyla Kongo ve Meksika’dan sonra kişi başına gıdanın en çok israf edildiği üçüncü ülke durumunda olan Türkiye’de her yıl 8 milyon tona yakın gıda çöpe gidiyor. Sen de cüzdanını ve doğayı korumak için harekete geçmek istersen israfı önlemek üzere Türkiye’de hayata geçmiş Oreka ve Yenir uygulamalarından yardım alabilir, Pit Stop bölümümüzdeki önerileri uygulayabilirsin.

No Replies on İSRAFIN VAHİM TABLOSU

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>