BEDEL ÖDEYEN KESİM: GÖÇMENLER 3 years ago

Körfez ülkesi Katar, 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ülkede, Dünya Kupası için inşasına başlanan ve yapımında neredeyse sadece göçmenlerin çalıştığı yedi yeni stadyumbir havalimanı oteller ve bağlantı yollarıyla sayısız alt yapı çalışması bulunuyor.

Neden önemli:  Yayımlanan bir raporda, Katar’ın ev sahipliğinin kesinleştiği 2010’dan beri sadece Dünya Kupası için başlatılan inşaatların yapımı sırasında, en az 6 bin 500 göçmen işçinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Sadece 37 işçinin inşaatlarla bağlantılı olarak hayatını kaybettiğini açıklayan Katar ise geri kalan ölümlerin hepsinin doğal nedenlerle ve çeşitli kalp rahatsızlıklarıyla gerçekleştiğini öne sürüyor.

Dahası: Katar’da kabaca 2 milyon göçmen işçinin olduğu ve ilgili rakamın sadece %2’sinin Dünya Kupası inşaatlarında çalıştığı biliniyor. Ülke 2017’den bu yana Uluslararası İşçi Örgütü ile birlikte işçi haklarını geliştirmeye yönelik çalışmalar sürdürüyor.

Son söz: Ancak Dünya Kupası inşaatlarından gelen veriler, Katar’ın hâlâ işçi haklarını, güvenliğini ve koruma mekanizmalarını geliştirmesi için uzun yol kat etmesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Görsel kaynak: Amnesty International

No Replies on BEDEL ÖDEYEN KESİM: GÖÇMENLER

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>