ÖTEKİLEŞTİR-ME! 3 years ago

Ötekileştirme, istisnasız şekilde hepimizin hayatının bir parçası. Çoğu zaman farkında olmadan maruz bıraktığımız ve bırakıldığımız bu kavram, su içmek kadar olağan hâle getirdiğimiz horgörünün içerisinde ne yazık ki tüm parlaklığını koruyor. Kerry James Marshall, Afrikalı Amerikalı nüfusun hayatını anlatmaya adadığı özenli ve yaratıcı toplumda tablolarıyla ötekileştirilmeye meydan okuyor. James, tüm insanlar doğuştan eşittirler savının karşısında, eşitsizliğin toplumda çoktan yerleştiğinin en büyük kanıtı olarak karşımızda duruyor.

Marshall ve tarihteki diğer Afrikalı Amerikalı sanatçılar için hayata başlangıç çizgisindeki mutlak eşitlikten söz etmemiz çok mümkün görünmüyor.

Omuzlarına yüklenmiş tüm yapay ağırlıklara rağmen Kerry James Marshall sanat dünyasındaki beyaz hakimiyetine karşı baş kaldırmış durumda. Çok uzun süredir sanatın doğasının dışında bırakılmış siyah objeleri insanın ve sanatın yüzüne tokat gibi çarpan Marshall, herkesin siyahi kimlikle ilgili hiç farkında olmadığı yaşamsal boyutları gözler önüne sermeyi başarıyor. John James Audubon’dan ilham alarak yeniden yorumlayıp derinleştirdiği serisiyle bugüne kadar bir siyahi sanatçının modern sanat üretiminden elde ettiği en yüksek gelire sahip olan Kerry James Marshall, eşsiz bir örnek teşkil ediyor.

Eğer kültürel farkındalık konusunda toplumda yön değişikliği olacaksa hayatını toplumsal eşitsizliği gözler önüne sermeyi amaçlayan Marshall’ın adını bir yere not etmemiz ve unutmamamız gerekiyor.

Dahası var:Marshall’ın resmettiği kargayla olan hikayesine buradan ulaşabilirsin.

Kerry James Marshall’s “Black and part Black Birds in America: (Crow, Goldfinch),” 2020

 

No Replies on ÖTEKİLEŞTİR-ME!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>