TO BEE OR NOT TO BEE İLE BAŞLAYAN TÜM SORGULAMALAR İÇİN DOĞRU ADRESTESİN 3 years ago

Bir arının saniyede 230 kez kanat çırpısından kaynaklı çıkan o tiz “VIZZZ” sesini duydun. Bu sosyal canlıyı bulunduğun yerden kovmak için çeşitli duman şovlarına mı başvurursun, yoksa tabağındakinin tadına bakmasına izin mi verirsin? Hangi tepkiyi verecek olursan ol eminiz ki arıların bir yerlerde güven içinde, eko-sistemin devamlılığını sağlaması için çalışması içini rahatlatıyordur.

Peki betona dönen şehirlerde, arılar yeterince güvende mi gercekten?
İKEA’nın desteğiyle; insanlar ve gezegen için daha iyi yaşam yaratma misyonu edinmiş bir araştırma ve tasarım laboratuvarı olan SPACE10 ile Bakken & Bæck bu soruyu kendilerine dert edinerek, kullanıcıların tasarımları ücretsiz olarak indirebilecekleri çevrimici bir kovan tasarım projesi başlattıBee Home adlı bu proje, herkese arıların barınması için bir arı evini tasarlayabilme ve yerel olarak üretebilme imkanı sağlıyor. Tasarladığın arı evlerine ait çizimleri ücretsiz indirdikten sonra ise sana en yakın konumda olan bir üretim merkezine giderek arı evini inşa ettirebiliyorsun.

Neden Gerekli: Bir arı dakikada 11 bin 400 kez kanat çırparak, saatte yaklaşık 24 km hızla uçabiliyor. Tüm bu yolculuk, her ne kadar çalışkan da olsa bir işçi arı için bile yorucu olabiliyor. Bahçenin, terasının bir köşesine veya doğada uygun gördüğün her hangi bir yere koyabileceğin bu minik evler, arılar için bir dinlenme alanı ve/veya doğada karşılaşabilecekleri olumsuzluklara karşı bir sığınma alanı olacak.

Dahası Var: Bu minik canlıların ekolojik dengedeki rolüne değinmeden olmaz tabii ki. Dünya gıda üretiminin %90’ini oluşturan 82 bitki türünün %63’u arılar aracılığıyla tozlaşmakta olduğu ve dünya tarımsal üretiminin en az 1/3’unun, arıların sağladığı tozlaşma işlevi sayesinde elde edildiği biliniyor. Peki bu dengenin bozulması durumunda dünya ne ile karşı karşıya kalırdı diye merak ediyorsan Vanishing of the Bees belgeseline tık tık.

Görsel: https://www.beehome.design/

No Replies on TO BEE OR NOT TO BEE İLE BAŞLAYAN TÜM SORGULAMALAR İÇİN DOĞRU ADRESTESİN

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>